فهرست مطالب

مهندسی مالی و مدیریت اوراق بهادار - پیاپی 28 (پاییز 1395)

نشریه مهندسی مالی و مدیریت اوراق بهادار
پیاپی 28 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید فلاح پور، مسعود طادی صفحات 1-21
    یکی از اساسی ترین مباحث مدیریت ریسک در موسسات مالی، بانک ها و موسسات رتبه بندی، ریسک اعتباری است. ریسک اعتباری به ریسک نکول قرض گیرنده اشاره دارد؛ یعنی ریسک این که قرض گیرنده نتواند به تعهدات خود برای پس دادن قرض، عمل کند یا حداقل آن تعهدات را به موقع تسویه نکند. در این مقاله قصد داریم ریسک نکول (احتمال نکول) را در شرکت های منتخب بورسی پیش بینی کنیم. می توان مدل های مطرح در ارزیابی ریسک نکول را به سه دسته کلی تقسیم نمود. دسته اول، مدل های ساختاری؛ دسته دوم، مدل های مبتنی بر داده های تجربی؛ و دسته سوم مدل های ارزیابی کارشناسان خبره می باشند. مقاله پیش رو بر دسته اول از تکنیک های مدل سازی (مدل های ساختاری) استوار خواهد بود.
    مدل های ساختاری، شامل مدل های اولیه مانند مدل مرتون[i] و مدل های توسعه یافته آن هستند. مدل مرتون دارای مفروضات ساده ساز متعددی است، از جمله این که نکول تنها در زمان سررسید رخ می دهد. در مقاله پیش رو با حذف فرض مذکور به مدل توسعه یافته تری برای محاسبه احتمال نکول می رسیم. احتمال نکول سالیانه برای شرکت های منتخب بورسی طی سال های 1390 و 1391 برای هر دو مدل (مرتون و توسعه یافته) را محاسبه می نماییم و در نهایت، نتایج بررسی عملکرد دو مدل با استفاده از آزمون مقایسه زوجی ویلکاکسون بر وجود تفاوت معنادار بین دو مدل دلالت می کند.
    i ) Merton
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، احتمال نکول، مدل های ساختاری، اختیار معاملات با قیمت آستانه
  • فریدون رهنمای رودپشتی، ندا شیرین بیان صفحات 23-40
    بازار سرمایه از ارکان اصلی اقتصاد هر کشور است که از آن به عنوان ویترین و دماسنج اقتصادیاد شده که بیانگر وضعیت اقتصاد کشور است. طراحی سبد سرمایه گذاری به عنوان یکی از مهم ترین مباحث مطرح در حوزه مالی همواره مورد توجه فعالان بازار سرمایه بوده است.
    این پژوهش ابتدا با شناسایی مهمترین عوامل موثر بر بازار سرمایه آغاز شده و با بکارگیری پرسشنامه و بهره گیری از نظرات خبرگان حوزه مالی به انتخاب عوامل بحرانی می پردازد. اطلاعات استخراج شده این مرحله ورودی پرسشنامه بعدی قرار گرفته که هدف آن سنجش همسانی است. خبرگان در این پرسشنامه به انتخاب یکی از ابعاد هر عدم قطعیت و تاثیر آن بر شاخص صنایع بورسی مبادرت نمودند. جهت محاسبه میزان همسانی میان عدم قطعیت ها و صنایع از آزمون کاپا استفاده شد. سپس به تحلیل نتایج حاصل از مرحله قبل با استفاده از روش برنامه ریزی بر پایه فرض پرداخته شد. در مرحله آخر با در نظر گرفتن سناریوهای ممکن و محتمل اقدام به انتخاب سهم از میان صنایع برگزیده با استفاده از روش برنامه ریزی بر پایه فرض گردید. جهت بررسی و تجزیه و تحلیل آماری داده ها و ترسیم نمودارها از spss و excelاستفاده شده است.
    برنامه ریزی بر پایه فرض از روش های آینده پژوهی می باشد. در این پژوهش یک روش کیفی جدید به منظور طراحی سبد معرفی گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که روش برنامه ریزی بر پایه ی فرض برای بهینه سازی پرتفوی کاربرد دارد و همچنین از عملکرد بهتری نسبت به شاخص بازار برخوردار است.
    کلیدواژگان: سبد سرمایه گذاری، سناریو، برنامه ریزی بر پایه فرض، عدم قطعیت
  • سعید فتحی، ناهید پرویزی صفحات 41-53
    سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار مستلزم تجزیه تحلیل اوراق بهادار و زمان بندی خریدوفروش آن هاست. برای این منظور از روش ها و دیدگاه های متفاوتی مانند تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال می توان کمک گرفت. بسیاری مطالعات سودآوری تحلیل تکنیکال در بازار سرمایه را بررسی کرده اند و از استراتژی های معاملاتی مختلف استفاده کرده اند. هدف از این مقاله بررسی قابلیت کسب سود از تحلیل تکنیکال با تلفیق اسیلاتورها و میانگین متحرک در قالب 6 استراتژی تحلیلی است. بررسی سودآوری تحلیل تکنیکال با استفاده از استراتژی های تحلیلی تاکنون در داخل و خارج از کشور صورت نگرفته است. بدین منظور در قالب شش استراتژی خریدوفروش، سهام 10 شرکت پتروشیمی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تحلیل شده است. دوره زمانی تحقیق سال های 1389 تا 1392 بوده است. یافته های پژوهش نشان داد در همه استراتژی ها اکثر سیگنال هایی که برای خرید پیشنهادشده است بازدهی بیش از بازده بدون ریسک ایجاد کرده است. همچنین در همه استراتژی ها ضمن سودآور بودن سیگنال های خرید، نگهداری سهام برای هریک از بازه های مذکور تفاوت معناداری در میزان بازده سالانه ایجاد نمی کند، به جز استراتژی 1 که بین بازه های زمانی تفاوت در میزان بازدهی مشاهده شد. همچنین با مقایسه بازده سالانه استراتژی ها در همه بازه های زمانی، در استراتژی 3 بازده بیشتری نسبت به سایر استراتژی ها حاصل شده است. لذا، به سهامدارانی که یک استراتژی را مبنای عمل قرار می دهد توصیه می شود از استراتژی 3 برای خرید سهام استفاده کنند.
    کلیدواژگان: تحلیل تکنیکال، بورس اوراق بهادار، استراتژی های معاملاتی، میانگین متحرک، بازده، اسیلاتورها
  • حمید اسکندری، علی اصغر انواری رستمی، علی حسین زاده کاشان صفحات 55-72
    تحقیقات داخلی و خارجی پیشین در حوزه پوشش ریسک به تعیین قرارداد آتی با سررسید بهینه و همچنین نرخ بهینه پوشش ریسک پرداخته اند. اما از آنجایی که در بازار آتی طلا بورس کالای ایران حجم قراردادها و معاملات کم است، در این پژوهش امکان پوشش ریسک با استفاده از تمام سررسیدها با داده های هفتگی مورد بررسی قرارگرفته است. بدین منظور سه سناریو تعریف شده است. در سناریوی اول به تعداد قرارداد معامله شده در هفته قبل بر روی هر سررسید موقعیت اخذ می شود. در سناریو دوم به تعداد قرارداد معامله شده در روز کاری قبل و در سناریو سوم به تعداد میانگین معاملات انجام شده هفته قبل بر روی هر قرارداد موقعیت اخذ می شود. البته در موقعیت های اخذشده برای هر سررسید باید نسبت بهینه پوشش ریسک نیز لحاظ شود. نسبت بهینه پوشش ریسک ایستا با روش حداقل کننده واریانس و استفاده از رهیافت های مختلف اقتصادسنجی برای حالت های درون نمونه ای و برون نمونه ای برآورد شده و مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده این است هر سه سناریو دارای توانایی کاهش ریسک هستند. در آزمون های درون نمونه ای سناریوی اول با مدل خودرگرسیون برداری و در آزمون های برون نمونه ای سناریوی دوم با مدل تارچ دارای بالاترین کارایی هستند.
    کلیدواژگان: پوشش ریسک، قرارداد آتی، نسبت بهینه پوشش ریسک حداقل واریانس، کارایی پوشش ریسک، مدل های اقتصادسنجی
  • عباس گمار، امیرعباس نجفی صفحات 73-90
    تحلیل اختیار ضمنی[i] چند سالی است به عنوان روشی اثربخش برای ارزش یابی پروژه های املاک ومستغلات[ii] در کشورهای توسعه یافته به کار می رود. این روش با وجود قابلیت هایش هنوز نتوانسته جای خود را میان توسعه گران[iii] کشور باز نماید. دلایل اصلی این موضوع می تواند عدم توسعه دانش مالی در کشور، پیچیدگی تحلیل اختیار ضمنی و عدم کفایت داده و اطلاعات باشد. از این رو، استفاده از مطالعات موردی می تواند اثربخشی تحلیل اختیار ضمنی را اثبات و آن را به عنوان روشی استاندارد برای ارزش یابی پروژه به توسعه گران معرفی کند.
    در این مقاله از یک مطالعه موردی به منظور بررسی کاربرد تحلیل اختیار ضمنی در پروژه های املاک ومستغلات استفاده شده است. مقایسه نتایج حاصل از روش ارزش فعلی خالص و تحلیل اختیار ضمنی در این مطالعه موردی نشان می دهد استفاده از تحلیل اختیار ضمنی به عنوان یک روش ارزش یابی مفید و حتی ضروری می باشد. ارزش یابی پروژه یادشده از منظر تحلیل اختیار ضمنی بر اساس اختیار مرکب دوجمله ای صورت می گیرد، اختیاری که برای ارزش یابی پروژه های تحقیق و توسعه نیز به کار می رود. این روش، ارزش پروژه موردنظر را حدود 14 درصد نسبت به روش خالص ارزش فعلی افزایش می دهد.
    [i]Real option analysis
    [ii]Real
    [iii]Developers
    کلیدواژگان: املاک ومستغلات، توسعه وساخت، ارزش یابی، اختیار ضمنی، عدم قطعیت، اختیار مرکب دوجمله ای
  • عبدالساده نیسی، بهروز ملکی، روزبه رضاییان صفحات 91-115
    برآورد ارزش اختیار در مدل های تلاطم تصادفی یکی از مهم ترین جستارها در علوم مالی می باشد که در چند دهه اخیر پیرامون آن پژوهش های فراوانی انجام گرفته است. اما در بسیاری از این پژوهش ها پارامترهای مدل، بدون واسنجی[i] و یا بدون هیچ اشاره ای به نحوه انجام آن، در محاسبه قیمت اختیار معامله ها بکار رفته اند. در این مقاله ضمن معرفی و بررسی مدل های هستون کلاسیک و هستون مضاعف[ii] می خواهیم با کمک رهیافت تابع زیان[iii] پارامتر های این دو مدل را تخمین بزنیم.به همین منظور از قیمت های اختیار فروش اروپایی سهام شرکت مایکروسافت[iv] با سررسیدهای یکسان و قیمت های توافقی متفاوت بهره گرفته ایم و با نمایش اثر تبسم[v] تلاطم ضمنی[vi] قیمت اختیار فروش این شرکت در آوریل 2015 توانسته ایم نشان دهیم که مدل هستون مضاعف در سررسیدهای کوتاه مدت کارکرد بهتری نسبت به مدل هستون کلاسیک دارد.
    [i] Calibration.
    [ii] Double Heston.
    [iii] Loss function.
    [iv] Microsoft Corporation.
    [v] Smile.
    [vi] Implied Volatility.
    کلیدواژگان: مدل سازی اختیارها، اثر تبسم تلاطم ضمنی، مدل های هستون کلاسیک و هستون مضاعف، روش انتگرال گیری گاوس، لاگر، تخمین پارامتر با کمک تابع زیان
  • خسرو فغانی ماکرانی، سید حسن صالح نژاد، وحید امین صفحات 117-136
    در سالهای اخیر مدیریت سود در پژوهش های دانشگاهی توجه زیادی را به خود جلب کرده است. هدف این پژوهش پیش بینی مدیریت سود از طریق اقلام تعهدی اختیاری مبتنی بر مدل جونز تعدیل شده است. در این پژوهش از دو مدل شبکه عصبی مصنوعی و مدل ترکیبی الگوریتم ژنتیک – شبکه عصبی به عنوان الگوی موفقجهت پیش بینی مدیریت سود مبتنی بر جونز تعدیل شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است. نمونه مورد استفاده در این پژوهش شامل 570 سال-شرکت بین سالهای 1387 الی 1392 می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که شبکه عصبی مصنوعی از توانایی بالایی در پیش بینی مدیریت سود، نسبت به مدل خطی جونز تعدیل شده برخوردار است. همچنین یافته ها حاکی از آن است که الگوریتم ژنتیک به عنوان مدل بهینه ساز می تواند در افزایش توان پیش بینی شبکه عصبی مصنوعی و بهینه کردن وزن های آن برای پیش بینی مدیریت سود مبتنی بر مدل جونز تعدیل شده تاثیر بسزایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، اقلام تعهدی اختیاری، شبکه عصبی مصنوعی، الگوریتم ژنتیک
  • هاشم حزبی، الله کرم صالحی صفحات 137-152
    هدف این پژوهش مقایسه قدرت توضیح دهندگی مدل چهار عاملی کر هارت و مدل پنج عاملی فاما و فرنچ در پیش بینی بازده مورد انتظار سهامدر شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور، نمونه ای مشتمل بر 142 شرکت طی سال های 1388 الی1392 انتخاب گردید. فرضیه های تحقیق با استفاده از رویکرد رگرسیون چند متغیره و روش داده های پانل برآورد شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مدل پنج عاملی فاما و فرنچ دارای قدرت توضیح دهندگی بیشتری نسبت به مدل چهار عاملی کرهارت در تبیین بازده سهام شرکت ها می باشد. همچنین نتایج حاکی از آن است افزودن دو عامل سودآوری و سرمایه گذاری به مدل سه عاملی باعث افزایش قدرت مدل در تبیین بازده سهام شرکت ها می شود.
    کلیدواژگان: بازده سهام، مدل سه عاملی فاما و فرنچ، مدل پنج عاملی فاما و فرنچ، مدل چهار عاملی کرهارت
  • ساغر همایی فر، عماد روغنیان صفحات 153-167
    یکی از مهم ترین مسائل دنیای مالی، انتخاب سبد سرمایه گذاری است. سرمایه گذاران همواره برآنند که بهترین تصمیمات را مطابق با شرایط دنیای واقعی اتخاذ نمایند. در دنیای واقعی از یک طرف، داده ها همواره با عدم قطعیت مواجه هستند و از طرف دیگر استراتژی ها برای انتخاب سبد سرمایه گذاری، اغلب چند دوره ای هستند و سرمایه گذار باید موقعیت خود را در طول زمان مورد بازنگری قرار دهد. از این رو در این پژوهش به بهینه سازی سبد سرمایه گذاری با در نظر گرفتن افق چند دوره ای و هزینه مبادلات می پردازیم، عدم قطعیت داده ها نیز با استفاده از برنامه ریزی پایدار و خصوصا رویکرد برتسیماس و سیم، مدل سازی می شود. مدل ارائه شده یک مدل چند هدفه میانگین-ارزش در معرض خطر شرطی است که برای حل آن از برنامه ریزی آرمانی استفاده می شود. در حل مدل مذکور به پیش بینی بازده های آتی سهام نیاز است که این امر با استفاده ازکاربرد شبکه عصبی در پیش بینی قیمت آتی سهام انجام می گردد. در نهایت کیفیت نتایج حاصل از مدل پایدار ارائه شده با نتایج مدل قطعی مقایسه می شوند. نتایج حاصل از حل مدل حاکی از آن است که در نظر گرفتن فرض عدم قطعیت داده ها، در کنار سایر فروض عنوان شده، مقدار تابع هدف نهایی را بدتر می کند که نشان دهنده منطقی بودن جواب های حاصل از مدل است. به عبارت دیگر ما از حل این مدل به پاسخ های کاراتر و کاربردی تری دست می یابیم.
    کلیدواژگان: بهینه سازی سبد سهام چند دوره ای، هزینه معاملات، بهینه سازی پایدار، برنامه ریزی آرمانی، شبکه های عصبی مصنوعی
|
  • Saeid Fallahpour, Masood Tadi Pages 1-21
    Nowadays one of the most critical issues of risk management in banks, financial institutions and credit rating agencies is credit risk. Credit risk refers to the risk of default by the borrower, i.e. the borrower fails to fulfill its obligations to repay debt, or at least does not settle the obligations on time. In this study, we intend to predict the probability of default, in the selected companies at the Tehran stock exchange. It can be divided modes of assessing the default risk in three categories. These are structural models, data based experimental models and expert assessment models that determined by experts without statistical estimations. Our research is based on the structural models.
    Structural models such as first passage models are developed based on the Merton model. It can be said that the structural literature on credit risk starts with the paper by Merton (1974), who applies the option pricing theory developed by Black and Scholes (1973). Merton model has a number of simplifying assumptions, i.e. occurrence of default only could happen in maturity time.
    In this study by relaxing the above assumption, we will reach more developed model to calculate the probability of default. After that, we calculate the annual default probability of the selected companies both by the Merton model and the proposed model during the years 1390 and 1391 SH. Ultimately, the performance of both models is compared using Wilcoxon signed-rank test that indicates a significant difference between the two models.
    Keywords: Credit risk, Probability of default, Structural models, Barrier Options
  • Feridoon Rahnamay Roodposhti, Neda Shirinbayan Pages 23-40
    The market capitalization of the main pillars of the economy of any country is mentioned as a showcase and a thermometer of the economy, which represents the country's economy. Design portfolio as one of the most important issues in the financial sector has been considered by capital market participants.
    This research started by identifying the most important factors affecting capital markets and the use of questionnaires and enjoying views of financial experts to select the critical factors deals. Data obtained from this phase was followed by an assessment questionnaires matched. Experts in this questionnaire to select one of the dimensions of uncertainty and its impact on the index were equal exchange industry. In order to calculate the similarity between uncertainty and industries Kappa test was used. Then analyzes the results of the previous stage using planning assumptions were based. Finally, with regard to the selection of possible scenarios and possible choice of industry-based planning method was assumed. To examine and analyze statistical data and drawing graphs Spss and Excel used.
    Assumption-based planning of futures studies methods. In this study, a new quantitative approach to portfolio design was introduced. The results show assumption-based planning used for portfolio optimization and also outperformed the market index is.
    Keywords: portfolio, scenario, Assumption, based planning, uncertainties
  • Saeed Fathi, Nahid Parvizi Pages 41-53
    Investing in the stock market involves analyzing stocks and timing of purchase and sale. For this purpose, different methods and points of view, such as fundamental analysis and technical analysis can be performed. Many studies have investigated the profitability of technical analysis in the capital market and used various trading strategies. The purpose of this paper is to investigate the potential gains from technical analysis through combining oscillators and moving averages in terms of 6 analytical strategies. Investigating the profitability of technical analysis with use analytical strategy not has been done in country and abroad. For this purpose, in terms of 6 buy and sell strategies, the shares of10 stock petrochemical company that accepted in Tehran Stock Exchange is analyzed.
    The period of investigation has been 2010 to2013. Findings showed that the majority of all strategies that suggested buying signals, has created a return over the risk-free return. In all strategies, while also buying signals being profitable, holding stock for each of these intervals does not make a significant difference in the rate of annual return.In the first strategy, was observed difference in Returns in time periods. Also, with compare the annual return on all timescales strategy, third strategy have been more efficiently than other strategies.
    Keywords: Technical Analysis Stock Exchange, trading strategies, moving averages, Efficiency, Oscillators
  • Hamid Eskandari, Ali Asghar Anvary Rostamy, Ali Husseinzadeh Kashan Pages 55-72
    Former local and foreign researches in risk hedging area have investigated optimum delivery month and optimum risk hedging ratio. In this research risk hedging by use of all delivery months by use of weekly data is discussed because of low number of transactions and contract's volumes in Iran Mercantile Exchange. Three scenarios are defined. For this purpose three scenarios is defined. In the first scenario the number of positions on each delivery month is equal with the number of trades on each delivery month in previous week. In the second scenario positions are taken based on number of trades in previous trading day and in the third scenario positions are taken base on average number of trades in the last week. However, optimum hedge ratio should be considered in each delivery month. Static hedging ratio by use of minimum variance method and different econometrics models for in the sample and out of sample tests is calculated. Results show that three scenario has the ability to reduce risk. In the sample tests indicate that the first scenario with use of VAR model has the best efficiency and in the out of sample tests second scenario with Tarch model has the best efficiency.
    Keywords: Risk hedging, Futures contract, min variance optimal hedge ratio, hedging efficiency, Econometric models
  • Abbas Gomar, Amir Abbas Najafi Pages 73-90
    Recently, real option analysis has gained attention as an effective valuation method for complex real estate projects in developed countries. However, considering its potential, this method has not become as popular as it could have among developers in the country. One major reason may be its complexity and perhaps lack of finance knowledge and real estate data among Iranian developers .Thus, case studies can demonstrate the effectiveness of any theory and introduce real option analysis to Iranian devolopers as a standard valuation method. In this paper, case study analysis is used to examine the application of real options in real estate development projects. Comparison of valuations using traditional discounted cash flow with real option analysis brings out the relevance of real option methods in project decisions.Binomial method that values the project as a compound call option has increased the payoff of the project by 14% in comparison with net present value.
    Keywords: Real estate, Development, Valuation, Real option, Uncertainty, Binomial compound option
  • Abdolsadeh Neisy, Behrouz Maleki, Roozbe Rezaeian Pages 91-115
    Calculating the option price in Stochastic Volatility models is one of the most important queries in financial mathematics that several investigations published about it in recent decades. But in most of these investigations, Model Parameters are used in calculating options without calibration and referring to the process of doing this. In this Article, besides introducing and studying Double Heston Model, we want to estimate the parameters of this model with the help of Loss Function. For this, we use Microsoft Corporation put options with similar maturities and different strike prices, and with estimating Implied Volatility of put option price of this company in April 2015, we achieved this matter.
    Keywords: Option Modeling, Implied Volatility Smile, Classic, Double Heston Models, Laguerre, Gauss Quadrature, Parameter Estimation by Loss Function Method
  • Khosro Faghani Makrani, S. Hasan Salehnezhad, Vahid Amin Pages 117-136
    In recent years, earnings management in university research has attracted much attention. The aim of this study is to predict earnings management through discretionary accruals based on adjusted Jones model. In this study, two models of artificial neural networks and genetic algorithms - neural network hybrid model as a successful model to predict earnings management based on adjusted Jones model were used in the Tehran Stock Exchange. The sample used in this study is consisted of 570 firm-year between 2008 to 2013. The results showed that neural networks have a high ability to predict earnings management rather than the adjusted Jones linear model. The findings also suggest that, the genetic algorithm through optimizing artificial neural network weights is able to increase power of artificial neural network to predict earnings management.
    Keywords: earnings management, discretionary accruals, Artificial Neural Networks, genetic algorithms
  • Hashem Hezbi, Allahkaram Salehi Pages 137-152
    This study aims to compare explanatory power of Carhart four-factor model and Fama-French five-factor model in prediction of expected stock return in listed firms of Tehran Stock Exchange. To do this, a sample of 142 firms was selected from 2009 to 2013. In this study, hypotheses from multiple regression approach were evaluated using panel data method. Results show that Fama-French five-factor model has more explanatory power than Carhart four-factor model in predicting firm's stock returns. Also, results indicate that adding two factors, profitability and investment, to three-factor model increases the model power in explanation of stock returns of firms.
    Keywords: Share return, Fama, French three, factor model, Carhart four, factor model
  • Saghar Homaeifar, Emad Roghanian Pages 153-167
    Portfolio selection is one of the most important area in financial world. Investors always want to make the best decisions which are compatible with conditions of real world. In the real world, data are usually under uncertainty. On the other hand, the most of strategies for portfolio selection are multi-period. Therefore, investors should rebalance their portfolios during investment horizon. In this research we present a multi-period portfolio optimization model which considers transaction costs and deal with uncertainty by application of robust programming. This model is a mean-CVaR multi objective model that is solved by goal programming. Furthermore, most of previous researches have used regression or time series models to forecast future returns of stocks for solving numerical examples, however, in this paper we forecast future returns by using Artificial Neural Networks (ANNs). Finally, solutions of robust model are compared with results of nominal one. These results show that consideration of data uncertainty and other real assumptions lead to more practical solutions.
    Keywords: Multi Period Portfolio Optimization, Transaction Cost, Robust Optimization, Goal Programming, Artificial Neural Networks